ACNE
Acné is een verzamelnaam voor allerlei soorten puistjes. Meestal komen ze voor in het gelaat, de rug, schouders of decolleté.
Verstopte poriën zijn de voorloper van puistjes. In de porie zit een ophoping van talg en olie. Dit wordt een mee-eter genoemd. Een gesloten mee-eter is wit van kleur, een open mee-eter kleurt zwart. De porie krijgt de hoeveelheid talg niet meer verwerkt en geraakt ontstoken. Hij kleurt rood tot paars, met soms een wit of geel kopje.
WAT IS DE OORZAAK VAN ACNE?
Bij acné zijn de talgklieren overactief. Ze produceren teveel talg die ze zelf niet meer verwerkt krijgen. Zo ontstaat een ophoping van talg en dode huidcellen. De laag talg onderaan de porie wordt dikker van textuur en zo raakt de porie verstopt. Bacteriën hopen zich ook graag op in de porie en zo ontstaat acné. De verstopte talgklier barst open.
Er zijn verschillende oorzaken voor overactieve talgklieren:
- hormonaal ontregeld
- door hormonen in medicatie, zoals anticonceptie, anabolica
- hoge eiwit inname
- teveel aan vitamine B12
SOORTEN ACNE
Acné vulgaris is de verzamelnaam voor alle soorten acne die ontstaan door de talgklieren die verstoppen. Hieronder vallen alle vormen van mee-eters, puistjes, papels, knobbeltjes of cysten. Vulgaris betekent 'gewoon'.
Acné conglobata is een ernstige vorm van acne en nog lang na het 20e levensjaar kan blijven bestaan. Het komt vooral voor op de borst, schouders en rug, maar kan ook in het gezicht voorkomen. Het wordt gekenmerkt door diepe ontstekingen, grote mee-eters en pijnlijke bulten en abcessen. Deze ontstekingen laten vaak diepe littekens achter.
Acné tarda is een vorm van acne die voorkomt op latere leeftijd (vanaf 25e levensjaar). Acne tarda wordt gekenmerkt door vooral (pijnlijke) ontstekingen. De oorzaak is vaak hotmonaal, vrouwen die stoppen met de pil, die een hormoonspiraal gebruiken, PCOS hebben of mannen die supplementen nemen. Maar er is ook vaak een erfelijke oorzaak: bij bijna de helft van de mensen die kampen met volwassen acne, heeft ook de moeder of vader er last van (gehad).
Er zijn nog andere aandoeningen die puistjes veroorzaken:
1. Acné rosacea: geen mee-eters, roodheid, vaatjes en ontstekingen
2. Gistpuistjes of folliculitis pityrosporum: jeukende bultjes, vaak in groep, speldenkop groot
3. Acné excoriee des jeunes filles is is het kapot krabben van plekjes, bultjes of pukkeltjes. Dit zorgt ervoor dat de huid beschadigd wordt en erg onrustig lijkt.
ACNE BEHANDELEN
Om acné te behandelen, wordt er gekeken naar de onderliggende oorzaak. Voor acné bestaat er geen standaard behandeling omdat elk huidtype anders is. Met een goede huidverzorgingsroutine kan de acné een stuk verbeteren. Ook wordt geregeld medicatie voorgeschreven om acné te behandelen.
Een consult om acné op punt te stellen valt onder de terugbetalingsregeling.
Een fruitzuurpeeling kan helpen om het laagje dode huidcellen te verwijderen die de talgklieren verstoppen. De talgproductie kan rustiger worden door bepaalde ingrediënten in fruitzuurpeelings.
LITTEKENS VAN ACNE BEHANDELEN
Acnélittekens kunnen een mentale impact achterlaten. Ernstige vormen van acné kunnen diepe littekens achterlaten. Maar ook lichtere vormen kunnen littekentjes achterlaten onder vorm van hyperpigmentatie. Omdat diepe littekens vanzelf niet meer verdwijnen, is preventie uiteraard zeer belangrijk. Laat je dus goed begeleiden bij acné.
Littekens na acné kunnen behandeld worden met
- chemische peeling
- microneedling
- CO2 laser
CHEMISCHE PEELING
Een chemische peeling bevat trichloorazijnzuur (TCA). Het TCA reageert met eiwitten in de huid en doet het bovenste huidlaagje loskomen. Onderin zitten nieuwe huidcellen klaar. Ook collageen en elastine worden gestimuleerd, waardoor diepe littekens soepeler worden. Naast de textuur verbeteren, wordt de kleur van een litteken lichter na een TCA peeling.
MICRONEEDLING
Microneedling kan op 2 manieren toegepast worden: door PRP of door radiofrequentie.
Doordat er kleine gaatjes gemaakt worden in de huid, wordt het wondgenezingsproces gestimuleerd. De huid wordt hierdoor vernieuwd en ditmaal dieper dan bij een TCA peeling. Het stimuleert de aanmaak van collageen en elastine, waardoor de huid gladder wordt. Deze behandeling is meer geschikt voor de wat diepere littekens.
CO2 LASER
Als de littekens erg diep en groot zijn, dan wordt een behandeling met de CO2 laser aanbevolen. Door de CO2 laser wordt het vocht in de huid verdampt. Dit geeft een diffuus ontstekingsproces waardoor ook collageen en elastine worden aangemaakt. Het geeft verstrakking van de huid en de littekens worden vlakker.
CIJFERS
-
Acne komt voor bij 13 op de 1.000 patiënten die in bij de huisarts komen
-
Acne komt vaker voor bij vrouwen (69%) dan bij mannen (31%)
-
Acne komt het meest voor bij jongeren tussen 10 en 29 jaar
-
Van alle aandoeningen heeft acné de grootste psychologische impact
TOP 5 SOORTEN ACNE
-
Acne vulgaris
-
Acne conglobata
-
Acne fulminans
-
Neonatale acne (baby acne)
-
Acne inversa (hidradenitis suppurativa)