top of page
Vrouwen van gemengd ras

PIGMENTVLEKKEN

Pigmentvlekken ontstaan door zonblootstelling. De huid beschermt zich tegen de zon door een laagje pigment aan te maken. We weten allemaal dat we verbranden of bruin worden door de zon. Dat pigment wordt melanine genoemd. Als het pigment op een hoopje bij elkaar ligt, dan zien we dit als een donkere vlek.

​

Naast zon, spelen ook andere factoren mee, zoals leeftijd, hormonen, en medicatie.

SOORTEN PIGMENTVLEKKEN

OUDERDOMSVLEK
​

Lentigo solaris is de medische naam voor ouderdomsvlek of zonnevlek. Meestal ontstaat deze op latere leeftijd. De oorzaak is zonblootstelling. Ze komen vooral voor op de zonblootgestelde huid, zoals de handen, gezicht, rug en decolleté. Maar kunnen evengoed op de buik of benen voorkomen.

​

MELASMA
​

Zwangerschapsmasker ofwel melasma. Ook zonder een zwangerschap kan je melasma krijgen. We weten dat hormonen een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van melasma. Het zijn meestal vrouwen die ermee te maken krijgen. Naast hormonen is zonblootstelling een belangrijke trigger voor melasma.

​

POSTINFLAMMATOIRE HYPERPIGMENTATIE (PIH)

​

Na een wondje of ontsteking kan je erg langdurig een donkere verkleuring krijgen. Dit wordt postinflammatoire hyperpigmentatie genoemd. Door dat wondje of ontsteking geraken de melanocyten beschadigd. Dit zijn de  cellen die het pigment (melanine) . Het melanine blijft langdurig in de huid aanwezig en wordt heel traag weer opgeruimd door het lichaam.

​

OUDERDOMSWRAT
​

Ouderdomswratten, ook wel verruca seborroica, zijn verhoornde, wratachtige plekjes die over het gehele lichaam kunnen voorkomen. Ze komen vooral voor op latere leeftijd. Ze kunnen huidskleurig zijn, maar ook donker van kleur. De oorzaak is onbekend.

​

HUIDNAEVUS
​

De moedervlek is een ophoping van melanocyten. Het pigment zit minder gelijk verdeeld dan bij een gewone pigmentvlek of sproet. Ze kunnen al bij de geboorte aanwezig zijn of later ontstaan. Door zonblootstelling worden ze vaak donkerder van kleur. Hormonen hebben ook een invloed op bestaande moedervlekken. Daarom zien we soms tijdens de puberteit of een zwangerschap veranderingen optreden. Elke verandering is belangrijk om te laten onderzoeken.

​

Moedervlekken kunnen huidskleurig, lichtbruin, rozig, bruin of zwart zijn. Soms zijn ze glad en plat, anderen zijn bol of verheven.

​

Hoewel moedervlekken meestal goedaardig zijn, is het belangrijk om eventuele veranderingen in grootte, vorm of kleur op te merken.  Als een moedervlek plotseling groeit, van vorm verandert, jeukt, bloedt of pijnlijk wordt, is het belangrijk om direct een arts te raadplegen.

VLEKKEN BEHANDELEN

HUIDVERZORGING
​

Verzorgingsproducten kunnen een invloed hebben op de aanmaak van pigment. Het onderdrukt de overactieve melanocyten om minder pigment aan te maken. Ook het pigment wordt gelijkmatiger verdeeld over de huid. Als je gevoelig bent om pigmentvlekken te ontwikkelen, wordt geadviseerd om de zon te vermijden. Draag een hoed, blijf uit direct zonlicht en smeer steeds SPF50+. Een skincareroutine samenstellen tegen pigmentvlekken kan op raadpleging huidverbetering.

 
PEELING
​

Fruitzuurpeelings of chemische peelings helpen om pigment te verwijderen. Ingrediënten in de peeling richten zich op de overactieve melanocyten. Ook zorgt het ervoor dat de huidcellen zich sneller gaan vernieuwen. Hierdoor kan pigment wat in de diepere lagen omhoog komen en afschilferen. Na een peeling kan het zijn dat er  (lichte) schilfering en vervelling optreedt.

​

MICRONEEDLING
​

Met microneedling worden er miniscule gaatjes in de huid gemaakt waardoor de huid zich gaat vernieuwen. Levende, gezonde cellen worden weer extra aangemaakt en oude (pigment) cellen worden opgeruimd. Dit zorgt ervoor dat dieper gelegen pigment omhoog kan komen en zo wordt afgeschilferd.

​

SHAVING
 

Verheven vlekjes kunnen dmv shaving verwijderd worden, zo is de huid terug egaler. Dit is geen definitieve methode, maar geeft wel een langdurig resultaat. Dit wordt toegepast bij een verruca seborroica of bepaalde verheven huidvlekjes.

 

CHIRURGIE
 

De enige definitieve aanpak is chirurgisch verwijderen. Dit wordt meestal gedaan bij moedervlekken. Het letseltje wordt dan ook opgestuurd voor verder onderzoek. Er is steeds een litteken na chirurgie.

CIJFERS​

​

  • Ongeveer 80% van de mensen krijgt te maken met pigmentvlekken

  • Zo’n 60% van de mensen vinden hun pigmentvlekken storend

  • Pigment komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor

SOORTEN PIGMENT

​

  1. Lentigo solaris

  2. Melasma

  3. Postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH)

  4. Ouderdomswrat (verruca seborroica)

ABCDE-REGEL VOOR MOEDERVLEKKEN
​

​

Asymmetrie: de ene helft van de vlek of moedervlek ziet er anders uit dan de andere helft

 

Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige en grillige rand

​

Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of bevat verschillende kleurtinten

 

Diameter: de vlek of moedervlek heeft een diameter groter dan 5 millimeter

 

Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek begint te jeuken, bloeden of vertoont veranderingen in uiterlijk

ACNE BEHANDELEN
HUIDVERZORGING

Acné, grove poriën, verkleuringen kan je verbeteren met goede gelaatsverzorging. Tijdens een consultatie  bespreken we de specifieke noden van uw huid.

​

PEELING

Een peeling bestaat uit actieve ingrediënten om de oppervlakkige huidlaag te vernieuwen. De meest gebruikte ingrediënten zijn fruitzuren, TCA en fenol. Bespreek met de arts wat de mogelijkheden zijn voor jouw huid.

MICRONEEDLING + PRP

Tijdens PRP wordt na een bloedafname het plasma gescheiden van de rest van het bloed. Dit bevat groeifactoren die weefselherstel bevorderen. 

SHAVING

Dit is een kleine ingreep, waarbij het letsel met de omgevende huid gelijk gemaakt wordt. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving.

CHIRURGIE

Dit is een kleine ingreep, waarbij het letsel volledig weggenomen wordt. Het gebeurd onder lokale verdoving. U komt eerst op gesprek, vooraleer u ingepland wordt.

bottom of page