top of page
Happy woman, face cream and beauty, makeup product and sunscreen facial treatment for aest
Pigmentvlekken

Een onregelmatige verkleuring van de huid wordt veroorzaakt door overproductie van melanine. Het melanine is een pigment dat zorgt voor je bruine kleur in de zomer. Het is in feite een bescherming van je huid tegen schadelijke UV stralen. Als melanine overmatig geproduceerd wordt, geeft het pigmentvlekken.

Naast UV stralen kan je nog pigmentvlekken krijgen door hormonale veranderingen. Het zwangerschapsmasker, ook melasma genoemd, is hier een goed voorbeeld van. Ook medicatie kan soms verantwoordelijk zijn voor verkleuringen van de huid. Zelfs cosmetica die hormoonverstoorders bevatten veroorzaken in sommige gevallen hyperpigmentatie.

Ontstekingen in de huid veroorzaken ook donkere verkleuringen. Denk maar aan acnélittekens. Maar zelfs na een cosmetische behandeling zoals laserontharing zien we soms hyperpigmentatie ontstaan.

Recentere studies tonen aan dat luchtvervuiling en blauw licht van schermen ook pigmentvlekken kunnen veroorzaken.

Kortom, het ontstaan van pigmentvlekken is een complex gegeven. De aanpak ervan kan ook uitdagend zijn. Het doel is de huidteint egaler krijgen, zonder nieuwe vlekjes te veroorzaken en om de vorming van nieuwe vlekjes tegen te gaan.

Essentieel om pigmentvlekken te behandelen is het gebruik van zonnecreme met een brede bescherming. Zie je UVA en UVB op de verpakking staan, dan kan je zeker zijn van goede bescherming. En kies voor een hoge beschermingsfactor zoals SPF30 of SPF50.

 

Wil je meer weten over huidverzorging bij pigmentvlekken? Dan kan je terecht op een consultatie huidverbetering.

Peeling

Een peeling bestaat uit actieve ingrediënten om de oppervlakkige huidlaag te vernieuwen. De meest gebruikte ingrediënten zijn fruitzuren, TCA en fenol. Bespreek met de arts wat de mogelijkheden zijn voor jouw huid.

Huidverbetering

Voor pigmentvlekken te behandelen en te voorkomen zijn er specifieke ingrediënten nodig. Op consultatie kijken we wat de vermoedelijke oorzaak is en wat de beste producten zijn toegepast op jouw specifiek probleem.

bottom of page